SANAYİ YAPILARI PROJELENDİRME VE DANIŞMANLIK

ÜST YAPI PROJE HİZMETLERİMİZ
Firmamızca genel itibari ile sanayi yapıları üzerinde çalışmakta olup hizmet verdiği alanlar;
1. Sanayi Tesislerinin Projelendirilmesi
2. Mevcut Yapılara Ek ilave Tesis Yapımı
3. Üretime Yönelik Taşıyıcı Sistem Tasarımı
4. Yapısal Çelik Bina Güçlendirme Projelerinin yapılması


1. SANAYİ TESİSLERİNİN PROJELENDİRİLMESİ
Sanayi yapıları prosesine göre işverenin belirleyeceği sınır koşullar ve yapılacağı yere ve imar kanununa, OSB uygulama yönetmeliğine ve plan notlarına göre özelliklerinin belirleneceği tesislerdir. 


PROJE ve RUHSAT SÜRECİNDE:
Buradan hareketle firmamız öncelikle sanayicinin önceliklerini belirlemek adına;
1. Çalışan sayısı (beyaz yaka, mavi yaka ve yöneticiler)
2. Makine yerleşim planı
3. Sevkiyat planları hammadde giriş ve mamul çıkış planları
4. Vinç v.b. kaldırma ekipmanları adedi kapasitesi ve yerleşimleri
Bilgileri alınarak mevcut parsel üzerine yerleşim yapılır. Yapılan proje avan projedir. Bahse konu proje için 3 boyutlu çalışmalarda yapılıp sanayicinin onayı alındıktan sonra OSB veya Ruhsat veren kuruma sunulur. Avan proje imar kanunu, OSB uygulama yönetmeliği ve plan notlarına göre incelendikten ve onay alındıktan sonra Ruhsat uygulama projeleri kısmına geçilir. 


Ruhsat projeleri olarak;
1. Öncelikle arazinin siyah kotlarını belirlemek için haritasal alım yapılır
2. Saha içerisinde yerel mevzuata uygun olarak zemin etüdü yapılır.
3. Mimari proje tamamlanır.
4. Statik proje tamamlanır
5. Mekanik tesisat projesi tamamlanır
6. Elektrik Projesi tamamlanır
7. ÇED süreci için evraklar hazırlanarak uygunluk belgesi alınır
8. Yapının bağlı olduğu itfaiye teşkilatına tesisat projesinin ilgili kısmı onaylatılır.
9. Ruhsat süreci başlaması için tüm bu projeler idareye verilir.
10. İdarenin uygunluğunu belirtmesi akabinde 
11. Metrajlar çıkarılır işverene verilir
12. Müteahhit belirleme süreci için gerekli fiyatlar alınır ve değerlendirilme akabinde idareye bildirilir
13. Ruhsat imzalanır ve işverene teslim edilir.
DANIŞMANLIK SÜRECİNDE:
Projeler netleşmesi akabinde işveren isterse danışmanlık kısmına devam edilir. Buradaki sıralama ise:
1. Şartnamelerin hazırlanması 
2. Birim fiyat cetvellerinin oluşturulması
3. İmalatın kalite ve metraj kontrolü
4. Hakedişlerin yapılması
5. Yapı denetim süreçlerinin koordinasyonu
6. İskân sürecinin takibi ve iskân alınması
7. Kiraya verilecekse kira sürecinin takibi 
Gibi işveren adına tüm süreç takip edilerek imalat ve diğer süreçler sonuçlandırılır.

2. MEVCUT YAPILARA İLAVE ALAN PROJELENDİRİLMESİ
Sanayi yapılarında gerek işletim sürecinde gerekse İşverence yeni yapılan yatırımlarda mevcut yapının modernizasyonu ve-veya ilave kapalı alan sundurma ek bina kren yolları v.b. projelendirme çalışmaları gerekmektedir. Bu durumlarda firmamız;
1. Mühendislerimiz İşverenin ihtiyacını belirler. Örneğin planlanan yeni kren kapasitesi, sundurma uzunlukları ve yükseklikleri, ekipman ağırlıkları, hareketli yük miktarları, talep edilen kapalı alan lokasyonları ve yükseklikleri v.b. gibi özellikler belirlenir.
2. Haritasal alım yapılarak mevcut yapının durumu yerleşimi yükseklikleri belirlenerek yeni planlanan yapı ile uyumu sağlanır.
3. Belirlenen özellikler haritasal alımla birlikte çizime aktarılır. Mevcut yapıya göre yerleşim ve kesitler çizilerek çıktılar üzerinden işverene sunulur ve onayı alınır. Bu aşamada işverenin talepleri taslak proje olarak belirlenir. Kapı, pencere yerleri, yükseklikler krenler ve yerleşimleri, ekipman yerleşimleri ve ağırlıkları üzerinden geçilerek geri dönüş yapılmayacak şekilde onaylanır.
4. Ruhsat alınacaksa onaylı alınmayacaksa statik projeye altlık olacak zemin etüd ve geoteknik inceleme yapılır ve raporlaştırılır. 
5. Yapının matematik modeli oluşturularak statik proje çözümü yetkin ve alanında uzmanlaşmış teknik personellerimizce yapılır. 
6. Yapı statik çözüme esas Tekla Structure programında modellenir ve üç boyutlu yapı ile ilişkisi temelleri yerleşimleri çizilerek işverenin yapacağı işi 3 boyutlu olarak görmesi sağlanır.
7. Hesap raporu oluşturulur ve zemin etüdü ile birlikte hem ana taşıyıcı sistemin hem de düğüm noktalarının çözümlerini içeren rapor işveren teslim edilir.
8. İmalat projeleri ve genel görünüş sayısal ortamda işverene verilir. Talep edilmesi durumunda imzalanarak ta verilebilir.
9. Metrajlar hazırlanır ve teklif cetveli oluşturularak işverenin malzemeleri belirlenir.
10. Talep edilmesi durumunda imalatlar da yapılarak işverene teslim edilir.


3. ÜRETİM PARÇASI OLAN TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI
Özellikle entegre tesislerinde temin edilmesi planlanan makine teçhizatı ve-veya ilave sistemlerin (boru köprüleri, kurutucu köprüleri, mdf tesisleri, tutkal tankları, tank temelleri v.b.) teknoloji paftalarına göre imal edileceği lokasyonun zemin ve depremselliğine göre projelerinin yapılması işidir. 
Bahse konu işlerle ilgili olarak firmamızca izlenen adımlar;
1. Öncelikle teknoloji paftası alınır incelenir ve varsa eksikler (teçhizat ağırlıkları, teçhizat birleşim şekli v.b.) talep edilerek yapılacak proje girdileri belirlenir
2. Zemin etüdü yaptırılır ve-veya işverence yaptırılması istenir
3. Yapılması planlanan yerdeki mevcut yapıların alımları ve-veya 3 boyutlu lazer okumaları talep edilir.
4. Sınır koşullar olarak belirlenen kısımlar belirlenir. Örneğin temel yapılacak yerde ampatman için alan var mı? Altından geçen herhangi bir borulama var mı? Gibi soruların cevapları aranır.
5. Dünya çapında kullanılan statik hesap programları ile matematik model kurulur ve kesitler belirlenir.
6. Belirlenen kesitlere göre düğüm noktası detayları çözülerek imalat çizimleri tamamlanır.
7. Hem imalat çizimi hem de montaj çizimleri hazırlanır.
8. Hesap raporu oluşturulur ve işverene verilir.
9. Tüm yapının keşif dosyası çıkarılır ve metraj sayfaları ile birlikte işverene verilir.


4. YAPISAL ÇELİK BİNALARIN GÜÇLENDİRME PROJELERİ
Özellikle kurulumu tamamlanmış tesislerin kapasite arttırımı ve-veya ilave gelecek bir makineden dolayı kaldırılması gereken bir kolon-kiriş olması veya bina içerisine ilave bir ekipman gelmesi durumunda mevcut yapıdaki yapılacak olan ilavelerin belirlenmesi işidir. Bahse konu yapılarda firmamızda izlenen süreç:
1. Öncelikle mevcut yapının tüm taşıyıcı profilleri birleşim nokta özellikleri cıvataları ve kalitelerinin röleveleri çıkarılır. 
2. Harita konusunda kendini yetiştirmiş ve hassas alım yapabilecek profesyonel ekiplerle binanın mevcut tüm ana taşıyıcılarının plan ve kesitleri kağıt reflektörler ve-veya lazer yardımı ile oluşturulur.
3. Hem haritasal alımlar hem de röleveler yardımı ile mevcut yapı as-built olarak tekla structure programında çizilir.
4. Daha sonra eldeki veriler ile dünyaca kabul görmüş statik hesap programlarında matematik modelleri kurulur ve ilave edilmesi planlanan ekipmanların yerleşimlerine göre sistem değiştirilerek ilave yüklere ve deprem kuvvetlerine göre hesap yapılır. 
5. Çalışan ve durdurulması mümkün olmayan üniteler veya borulamalar var ise onları kaldırmayacak şekilde sisteme çaprazlar guseler v.b. şekilde ilaveler yapılır.
6. Statik hesap sonucu güçlendirilmesi gereken mevcut kolon, kiriş ve birleşim noktalarına gelen yeni durum yüklere göre elle veya kapasiteye göre hesaplar yapılarak yeni duruma göre güçlendirme projesi yapılır.
7. Tüm ilave edilecek kısım kesilecek kısım düğüm nokta detayları imalatçı ve-veya kontrol mühendisince anlaşılacak şekilde imalat projeleri oluşturulur.
8. Talep edilmesi durumunda sürekli personel istihdamı ile yapılacak tüm imalatların kaynak operasyonlarının doğru yere doğru şekilde ve doğru kalınlıkta yapılmasını sağlanır.